Vakuutettu

  • eppu_nuotio_1000x530

Terveydenhoitojärjestelmä Saksassa poikkeaa paljon kotimaisesta. Sairausvakuutus kuuluu kaikille Suomen tapaan, mutta lääkärit ovat pääosin yksityisvastaanottoja, kirjoittaa Eppu Nuotio. 

KELA on nyt taakse jäänyttä elämää ja lapsesta saakka mukana kulkenut Kela-kortti pääsee seinälle. Kuulun vihdoin, pitkän paperisodan jälkeen, saksalaiseen terveydenhoitojärjestelmään.

Sairaskassan toimisto on onneksi kilometrin päässä kodistani. Kiikutin sinne paperin ja selvityksen toisensa jälkeen. Ystävällinen virkailija soitti säännöllisin väliajoin ja pyysi vielä jotakin uutta paperia, ja minä huomasin ilokseni selviäväni asioiden hoitamisesta saksan kielellä.

Jokaisen Saksassa asuvan täytyy kuulua johonkin sairaskassaan. Maassa toimiva terveydenhuoltojärjestelmä on perua Bismarckin ajoilta. 1800-luvun lopussa säädettiin Saksan ensimmäinen sairausvakuutuslaki, ja jo silloin vakuutusmaksut riippuivat kokonaan tuloista. Suurituloiset maksoivat enemmän. Sairausvakuutus ei koskenut vielä koko kansaa, vaan ainoastaan keskiluokkaa ja sitä ylemmässä asemassa olevia.

Vuonna 1911 asia nostettiin uudelleen pöydälle, ja siitä lähtien Saksan valtion uusi vakuutusasetus koski entistä laajempaa joukkoa, kun myös palvelijat ja maanviljelijät ja metsuritkin pääsivät sairausvakuutuksen piiriin. Toisen maailmansodan aikana tuli voimaan eläkeläisten sairausvakuutus, ja 1970-luvulla sairausvakuutus lopulta laajeni niin, että myös taiteilijatkin tuli vakuuttaa.

Kaikille pakolliseen sairausvakuutukseen on kaksi mahdollisuutta, joko julkinen sairaskassa tai yksityinen vakuutus. Yksityisen vakuutuksen taitavat ottaa vain ne, jotka ansaitsevat paljon tai todella paljon. Meidän tuttavapiiristämme joka ikisellä on julkinen sairausvakuutus. Maksan siis kuukausittain sairaskassamaksua. Koska tuloni ovat pienet, ovat myös sairaskassamaksuni pienet.

Minä kuulun Teknisten sairaskassaan, kuten mieskin. Valitsimme sen kaikista mahdollisista vaihtoehdoista siksi, että se hyväksyy myös liikuntaan menevät kulut.

Sairaskassakorttia näyttämällä käyn lääkärissä kuin lääkärissä, hoidossa kuin hoidossa. Terveyskeskuksia ei Berliinissä ole. Myös suuret lääkäriasemat ovat harvinaisia. Samoissa vastaanottotiloissa on korkeintaan muutama lääkäri, useimmiten vain yksi.

Kaikki lääkärini eli omalääkäri, gynekologi, ihotautilääkäri, ortopedi, hammaslääkäri ja hammaskirurgi, pitävät vastaanottoaan tavallisessa kerrostalossa. Monet hissittömissä. Lääkäriin kapuaminenkin kun on osa saksalaista terveydenhoitoa.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje