Makeanhimo kuriin

  • AA0518_sokeri

Voiko makeanhimoa ehkäistä ruokavalion avulla, ja jos, niin miten? Pitääkö makeista herkuista luopua kokonaan, jotta mielitekoja ei tulisi?

Joillakin meistä ruokahalu ja makeanhimo voivat lisääntyä kaamosväsymyksen takia. Kun syömme sokeria, verensokerin nousu tuottaa mielihyvähormoneja. Mielihyvän kokemus vahvistuu entisestään, jos nautimme makeaa silloin, kun olo on väsynyt tai mieli on maassa.

Muista ruokarytmi!

Usein makeanhimo on seurausta siitä, että ruokavalio on turhan niukka ja yksipuolinen tai siitä, että edellisestä ateriasta on vierähtänyt liian pitkä aika. Riittävän vaihteleva ruokavalio auttaa pitämään herkkuhimoa loitolla. Olo pysyy pidempään kylläisenä, kun suosimme ruokavaliossa runsaasti kuitua sisältäviä ruokia, kuten täysjyväviljoja, kasviksia ja marjoja. Lautasmalli auttaa koostamaan aterioille ja välipaloille sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja pehmeää rasvaa. Kun lisäksi syö säännöllisesti 3–4 tunnin välein, makeanhimo ei pääse niin helposti yllättämään.

Herkkuja maltilla

Sokerista ei tarvitse yrittää päästä kokonaan eroon. Täysin ilman suklaata, karkkia tai muuta makeaa eläminen yleensä vain vahvistaa mielitekoa kiellettyyn herkkuun. Ratkaisu voisi olla löytää tasapaino sokerin syömiseen ja saada makeanhimo hallintaan. Voit kokeilla sallia itsellesi jonkin mieluisan, kohtuullisen kokoisen herkun pari kertaa viikossa. Myöskään juhlissa herkuista ei tarvitse nipottaa. Seurassa syöminen voi olla yksi hyvä tapa oppia joustavaa suhtautumista herkkuihin.

On tutkittu, että mieltä virkistävästä kirkasvalohoidosta saattaa olla apua myös makeanhimoon.

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys. Ravitsemusterapeuttimme Kaisa Pulkkinen vastaa kysymyksiin Apoteekissa, ja vastauksia julkaistaan myös Avainapteekkien nettisivuilla. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Apoteekki/Kaisa, A-lehdet, PL 410, 00811 Helsinki.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje