Miten mykoplasma tunnistetaan ja hoidetaan?

mykoplasma-oireet-hoito

Mykoplasmaa syytetään, kun flunssa pitkittyy tai urheilija ei yllä kisoissa omalle tulostasolleen. Mikä mykoplasma oikein on?

Laboratorionjohtaja Thedi Ziegler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vastaa kymmeneen usein kysyttyyn kysymykseen mykoplasmasta.

1. Mikä mykoplasma on?

Mykoplasma on pieni bakteeri, joka leviää kosketuskontaktilla tai pisaroiden kautta. Oireet ovat samat kuin tyypillisessä hengitystieinfektiossa: käheää ääntä, yskää, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Joskus mykoplasma voi aiheuttaa vakavampaa kuumeilua tai alahengitystieinfektion, joka voi edetä jopa keuhkokuumeeksi.

2. Milloin kannattaa epäillä tartuntaa?

Jos hengitystietulehdus jatkuu pitkään ja tiedetään, että alueella on mykoplasmaa liikkeellä.

3. Miten tauti todetaan?

Toteamiseen on eri tapoja. Verinäytteistä voidaan etsiä vasta-aineita. Ensimmäistä kertaa tautia potevilla on yleensä IgM-vasta-aineita, mutta uusintainfektioissa IgM-vaste voi puuttua kokonaan. Silloin tarvitaan kaksi 2–3 viikon välein otettua verinäytettä. PCR-testikin toimii, mutta näyte pitäisi saada alahengitysteistä.

CRP-arvo kohoaa yleensä mykoplasmatartunnassa, mutta se kertoo ainoastaan, että kyseessä on infektio. Nielunäyte voi antaa vääriä eli negatiivisia tuloksia.

4. Miksi kaikkia ei testata?

Spesifinen laboratoriodiagnoosi on melko kallis. Yleensä se tehdään, kun potilas on vakavammin sairas.

5. Miten mykoplasma hoidetaan?

Useimmiten tauti paranee itsestään. Käypä omahoito on lepo, kuume- ja yskänlääke sekä riittävä nesteen juominen. Antibiooteista tehoavat makrolidit ja doksisykliini.

6. Miksi kaikki antibiootit eivät tehoa?

Mykoplasmabakteerin rakenne poikkeaa muista flunssabakteereista.

7. Kuinka kauan toipuminen kestää?

Toipumiseen vaikuttavat oma immuuni- ja perimätausta. Oireet voivat kestää useamman viikon. Sairastaminen ei anna pysyvää immuniteettia, vaan taudin voi saada uudelleen. Yskä voi kestää kahdesta kolmeen viikkoon.

8. Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Hoitoon on syytä hakeutua, jos olo ei ala parantua tai huononee. Oireilun pitkittymisen syynä saattaa olla myös toinen tauti.

9. Onko mykoplasmalla jälkitauteja?

Lapsille voi tulla jälkitautina välikorvan tulehdus, aikuisille poskiontelotulehdus. Tyypillisiä ovat myös henkitorventulehdus ja keuhkotulehdus. Tauti voi kehittyä myös keuhkokuumeeksi.

10. Voiko omalla toiminnalla ehkäistä tartuntaa?

Hyvää käsihygieniaa pitäisi aina noudattaa. Kannattaa välttää tilanteita, joissa on paljon ihmisiä tiiviisti yhdessä. Tauti leviää herkästi esimerkiksi päiväkodeissa ja armeijassa, ja voi kestää niissä kuukausia.

Asiantuntijana oli laboratorionjohtaja Thedi Ziegler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje