Lapsen kuumekouristus säikäyttää aina

lapsi-kuumekouristus

Kuumekouristuksen aikana lapsi on tajuton, kouristelee ja jäykistää raajojaan.  Myös lapsen hengitys tuntuu salpaantuvan. Onko pelottavalta tuntuva kohtaus vaarallinen?

Moni lapsen kuumekouristuksen nähnyt vanhempi muistaa tilanteesta avuttomuuden ja pelon tunteensa. Vaikka kohtaus meneekin tavallisesti ohi muutamassa minuutissa, nuo minuutit tuntuvat kestävän ikuisuuden.

Mistä lapsen kuumekouristus johtuu?

Kuumekouristus on aivoista lähtöisin oleva kohtaus, jonka saa aikaan aivokuorella tapahtuva sähköinen purkaus. Vaikka oireet muistuttavat suuresti epileptistä kohtausta, kysymyksessä ei ole epilepsia. Kuumekouristuksen tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta lapsen kehittymässä olevat aivot reagoivat voimakkaammin kuumeeseen, mikä johtaa toisilla kuumekouristuksiin. Kouristus tulee useimmiten ensimmäisenä kuumepäivänä ja liittyy usein kuumeen nousuvaiheeseen.  Kuumeen taustalla on tavallisesti lasten sairastamat jokatalviset virusperäiset infektiot.

Kuinka yleisiä lapsen kuumekouristukset ovat?

Kuumekouristuksia esiintyy 2–5 prosentilla alle kouluikäisistä lapsista ja taipumus niihin on osoittautunut jossakin määrin periytyväksi. Kohtaus uusii noin joka kolmannella lapsella, ja ne loppuvat tavallisesti kouluikään mennessä.  Kuumekouristuksista ei ole haittaa lapsen myöhemmälle kehitykselle ja kasvulle.

Miten lapsen kuumekouristusta hoidetaan?

Kouristuksen saanutta lasta hoidetaan seuraavilla ohjeilla:

  • Aseta kouristeleva lapsi kylkiasentoon ja varmistu hengityksen esteettömyydestä sekä siitä, että lapsi ei telo itseään kouristelun aikana.
  • Alenna kuumetta parasetamolia sisältävillä peräpuikoilla annoksella 15 mg painokiloa kohti.
  • Seuraa tilannetta ja kohtauksen kestoa sekä pysy rauhallisena.
  • Jos kohtaus on ensimmäistä kertaa tai se pitkittyy yli 5 minuutin, lapsen kanssa on hyvä lähteä lääkärin vastaanotolle.
  • Jos lapsi on kohtauksen jälkeen sekava, pahoinvoiva, kivulias tai valittaa niska- tai selkäjäykkyyttä, on syytä lähteä heti lääkärin luokse.
  • Jos kyseessä on toistuva kohtaus ja kotona on lääkärin kuumekouristusten hoitoon määräämää lääkettä, kohtaus laukaistaan annetun ohjeen mukaisesti.

Lyhyen, nopeasti ohi menneen kuumekouristuksen vuoksi ei tarvitse mennä lääkäriin, mikäli lapsella on aikaisemmin ollut vastaavanlainen kohtaus.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje