Hoida hyvin influenssa

miten hoidat influenssan oikein

Influenssa leviää juuri nyt ärhäkästi Suomessa. Mitkä ovat influenssan oireet? Miten hoidat sen hyvin? Lue asiantuntijan ohjeet.  

Influenssan oireet

Influenssan oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin nuhakuumeen oireet.  Influenssan oireet ovat äkillinen, usein korkea kuume, päänsärkyä, lihassäryt, ylähengitysoireet ja huonovointisuutta. Tauti jatkuu yleensä 6–8 päivää.

Influenssan tartunta

Influenssa tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden välityksellä. Tartunnan saatuasi tartunta-aika alkaa 1–2 päivää ennen oireiden alkua ja on suurimmillaan 1–3 päivää oireiden alusta.

Influenssan ehkäisy

Tärkein keino ehkäistä influenssaa ovat rokotukset.

Pesemällä kädet saippualla ja vedellä riittävän usein voit pienentää tartuntariskiä. Käytä käsidesiä tilanteissa, joissa vesipesu ei ole mahdollista, kuten matkoilla tai työpäivän aikana. Käsidesin käyttö auttaa tutkitusti vähentämään infektioriskiä.

Influenssan hoito

Influenssaa hoidat kotona lepäämällä ja nauttimalla riittävästi nestettä. Voit ostaa ilman reseptiä apteekista kuumetta alentavia särkylääkkeitä. Myös nuha-oireisiin ja yskään löytyy apua apteekista.

Influenssa: milloin lääkäriin?

Hakeudu lääkäriin, jos sinulla on korkea kuume tai yleisvointisi on huono. Hakeudu lääkäriin myös, jos oireet palaavat ensin lievityttyään. Hakeudu lääkäriin herkemmin, jos kuulut riskiryhmiin. Tarkasta riskiryhmät tästä.

Viruslääkkeillä influenssan kestoa voi lyhentää keskimäärin 1–2 vuorokautta, jos lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista.

Neuvot antoi farmaseutti Jenny Holländer Kaarinan apteekista.

16.1.2013

Lue lisää

Näin käytät käsidesiä

Flunssa vai influenssa?

Influenssa (Terveyskirjasto)

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje