Koiran kasvaimet, yleinen vaiva

  • AA0418_elain_kasvain

Koira kannattaa tutkia viikoittain, jotta kasvaimen ja lemmikin kivut ja säryt huomaa ajoissa. 

Mitä kasvaimet ovat? Onko vaiva yleinen?

− Kasvaimet ovat erittäin yleinen vaiva erityisesti ikääntyvillä koirilla. Kasvain tarkoittaa solujoukkoa, joka jakaantuu hallitsemattomasti ja tuottaa solumassan, joka voi olla joko hyvänlaatuinen tai pahanlaatuinen. Hyvänlaatuinen kasvain on tyypillisesti harmiton, ellei se kasva niin suureksi että sen koosta aiheutuu haittaa. Pahanlaatuinen kasvain leviää aggressiivisesti viereisiin kudoksiin tai tekee etäpesäkkeitä, tai tekee molempia. Pahanlaatuista kasvainta kutsutaan syöväksi, eläinlääkäri Katri Saarelma Kouvolan Evidensiasta kertoo.

− Kasvaimet yleistyvät lemmikin ikääntyessä ja joillakin roduilla on enemmän taipumusta kasvainsairauksiin kuin toisilla. Huonolla onnella aivan nuorellakin koiralla voi olla pahanlaatuinen kasvain.

Miten koira kannattaa tutkia kasvainten varalta?

Omistaja löytää kasvaimen tyypillisesti joko silitellessään koiraansa tai hoitaessaan turkkia. Kasvaimen voi myös nähdä, jos turkki on lyhyt tai patti sijaitsee suussa tai karvattomalla alueella kuten silmäkulmassa.

− Lemmikki kannattaa tarkastaa vaikkapa viikoittain, sillä tästä on muutakin hyötyä kuin kasvainten varhainen löytäminen: suuhun kannattaa katsoa myös hammaskiven varalta, korviin olisi hyvä kurkata korvatulehduksen kiinni saamiseksi, kainalot ja vatsanalunen kannattaa tarkastaa hautumien ja pitkäturkkisilla koirilla takkujen varalta, Katri Saarelma vinkkaa.

Viikoittainen tarkastus kannattaa ottaa tavaksi jo pentuiässä. Näin koira tottuu käsittelyyn ja omistajalle tulee käsitys siitä, miten lemmikki reagoi kosketukseen ja saattaa siten löytää kipuja ja särkyjä helpommin kuin vain katsomalla.

Mistä kasvaimen tunnistaa?

− Kasvaimen tunnistaminen ei ole aivan yksinkertaista, mutta jotain kasvaimen näköisiä asioita voi tunnistaa helposti. Joskus punkkeja luullaan pieniksi kasvaimiksi, tai toisin päin. Kannattaa tarkastaa ihon ja patin liitoskohta: heiluvat jalat ovat varma merkki punkista, niiden puute taas viittaa kasvaimeen. Punkki kannattaa poistaa punkkipihdeillä. Paikallinen ihotulehdus, hyönteisen pisto tai puhkeamaton märkäpaise voivat vaikuttaa kasvaimilta.

Oireileeko kasvain jotenkin, voiko joidenkin oireiden perusteella epäillä kasvainta?

− Kasvainsairaus voi oireilla monella tavalla. Hyvälaatuinen kasvain on tyypillisesti vain tiellä, mutta sekin voi olla vakavaa, mikäli se painaa vaikkapa henkitorvea tai isoa verisuonta. Pahalaatuiset kasvaimet tunkeutuvat ympäristöönsä ja lähettävät etäpesäkkeitä, jolloin oireet ovat tavallisesti vakavampia.

Esimerkiksi keuhkoissa olevat etäpesäkkeet voivat aiheuttaa yskää ja hengenahdistusta ja luuston kasvaimet voimakkaita kipuoireita. Joskus kasvaimet järkyttävät elimistön tasapainoa, vaikka ne eivät olisikaan kooltaan mainittavan suuria. Esimerkiksi jos haiman insuliinia tuottavat solut muodostavat kasvaimen, kyseessä on insulinooma, joka aiheuttaa liiallisen insuliinin erityksen ja verensokerin laskun. Kasvain voi myös olla luussa, heikentää sitä kasvaessaan ja aiheuttaa lopulta murtuman, joka on sitten sairauden ensimmäinen oire.

− Ehkä juuri siksi kasvainsairauksia pelätäänkin: maallikolla ei ole mahdollisuutta diagnosoida niitä itse oirekuvan moninaisuuden vuoksi, hoito on vakavissa tapauksissa usein hankalaa ja ennuste huono, Saarelma sanoo.

Milloin kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin?

Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä aina, kun lemmikin voinnissa on huomauttamista ja jos eläimellä on patti, joka on tullut nopeasti tai on kipeä, erittävä tai muuten epämiellyttävän näköinen.

− Kasvaimia on niin monenlaisia, että niistä on todella vaikea sanoa yleistäen kovinkaan paljon. Kasvain voi olla harmiton patti, joka vuosien varrella kasvaa hiljalleen kokoa ja josta ei koskaan tule sanottavaa haittaa. Se voi olla myös nopeasti kuolemaan johtava syöpä, joka havaitaan vasta kun mitään ei ole enää tehtävissä.

Mistä sitten tietää, onko kasvain hyvän- vai pahanlaatuinen?

Hyvä- ja pahalaatuisuuden eron tietää varmaksi vasta sen jälkeen, kun eläinlääkäri on ottanut koepalan ja patologi on sen tutkinut.

− Kasvaimen sijainnin ja muodon perusteella voi tehdä sivistyneitä arvauksia sen laadusta. Esimerkiksi ihokasvaimista iso osa on hyvälaatuisia ja ihon alla olevista kasvaimista moni on rasvakasvaimia.

Eläinlääkäri tutkii kasvaimen ja arvioi tilanteen. Hän tunnustelee myös paikalliset imusolmukkeet, jonne kasvain tyypillisesti leviää. Pehmeä, ihon alla oleva patti on usein rasvaa ja tämä selviää ohutneulanäytteellä, osa ihopateista on tunnistettavissa ulkonäön perusteella.

− Usein on kuitenkin järkevää ottaa kasvaimesta koepala, joka lähtee patologille tutkittavaksi. Patologi katsoo solukkoa mikroskoopissa ja kertoo, mikä solutyyppi on kyseessä, vaikuttaako muutos pahanlaatuiselta, ja jos kasvain on poistettu, näyttääkö siltä, että se on saatu kaikkineen poistettua, Saarelma kertoo.

Usein otetaan myös röntgenkuvia keuhkoista, jotta nähdään, onko kasvain lähettänyt etäpesäkkeitä. Joskus otetaan myös kolmiulotteinen röntgenkuva eli tietokonetomografia, jolla saadaan hyvinkin tarkka kuva siitä, minne kasvain on levinnyt. Sen avulla voidaan nähdä esimerkiksi aivokudoksessa piilotteleva kasvain.

Pidä huolta koirastasi:

Pidä huolta koirasi hampaista

Koiralla nivelkipuja?

Tarkkaile vanhenevaa lemmikkiä

Aurinkosuojaa lemmikillesi

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje